(untitled) (International Conference on Education and Innovation, 2025)
Mazkur maqolada afg‘on adabiyotining yirik vakillaridan biri G‘ulom G‘avs Xaybariyning “من مرگ (Oq o‘lim)” hikoyasi syujeti va kompozitsion qurilishi ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Tadqiqot davomida yozuvchining ijodiy uslubi, hikoyadagi asosiy g‘oya hamda obrazlar tizimi yoritiladi. Asarda muallif narkotik moddalar savdosining jamiyat hayotiga keltirgan salbiy oqibatlari, insonning bilmagan holda qilgan gunohi uchun ham javob berishi lozimligi haqidagi falsafiy fikrlarni ilgari suradi. Hikoyada urush va musofirchilik sharoitida insoniy qadriyatlarning yemirilishi, vatan sog‘inchi, oila qadri va ijtimoiy adolatsizlik muammolari chuqur badiiy talqin etilgan. Tadqiqot natijasida Xaybariy ijodida real voqealarga asoslangan syujet qurilishi, psixologik tasvir va dramatik yechimning ustuvorligi aniqlangan.