IMMUNOXIMIOLUMINESTSENT TAHLIL (IXL) USULINING SEZGIRLIGI VA O‘ZIGA XOSLIGI (International Conference on Education and Innovation, 2025)
So’nggi yillarda klinik laboratoriya diagnostikasida diagnostik aniqlikning yuqori darajasi va tahlilning tezkorligi asosiy talablardan hisoblanmoqda. Ayniqsa, gormonal buzilishlar va onkologik kasalliklar (o’sma markerlari) kabi patologiyalarni erta va aniq tashxislash bemor prognozi uchun hal qiluvchi ahami-yatga ega. Shu nuqtai nazardan, Immunoximioluminestsent tahlil (IXL yoki CLIA) usuli o’zining yuqori analitik sezgirligi va ishonchliligi bilan zamonaviy laboratoriya diagnostikasining "oltin standarti"ga aylanmoqda. Ushbu usul antigen va antitana o’zaro ta’siriga asoslanib, hosil bo’lgan ximyaviy luminescenciya (yorug’lik) orqali nanogram yoki pikogram darajasidagi analit miqdorini aniqlash imkonini beradi. Tadqiqot maqsadi —IXL usulining sezgirlik (sensitivity) va o’ziga xoslik (specificity) darajasini fundamental ravishda baholash hamda uni an’anaviy va nisbatan eski im-munologik metodlar Fermentativ Immunotahlil (ELISA) va Radioimmun Tahlil (RIA) bilan taqqoslab, IXL ning klinik diagnostikadagi ustunligini asoslash.