(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada frazeologik birliklar, xususan, xarakter iboralari va ularning turli tillardagi ekvivalentlik masalasi tadqiq etilgan. Tadqiqot ingliz va o’zbek tilidagi xarakter iboralarining qiyosiy tahlili asosida olib borilgan. Frazeologik birliklarning tasnifi, ekvivalentlik darajalari va tarjima strategiyalari ko’rib chiqilgan. Ingliz va o’zbek tilidagi 50 dan ortiq xarakter iboralarining ekvivalentlik darajasi ko’rib chiqlib, statistik va komponental tahlil metodlari yordamida o’rganilgan. Tadqiqot natijasida xarakter iboralarining to’rt asosiy ekvivalentlik darajasi (to’liq, qisman, nol va yolg’on ekvivalentlik) aniqlanib, ularning madaniy-lingvistik xususiyatlari tahlil qilingan. Maqola frazeografiya, lingvokulturologiya va tarjimashunoslik sohalari uchun qimmatli ma’lumotlar beradi.