(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Maqolada Markaziy Osiyo buyuk mutafakkirlarining ma’naviy va diniy meroslari ahamiyati muhokama qilinadi. Islom ma’naviyati rivojlanishida o’z asarlari bilan katta hissa qo’shgan ulamolar asosan Markaziy Osiyodan edi. Islom tarixida dastlabki madrasalar Buxoro, Samarqand, Nasaf, Shosh, Marg’ilon shaharlarida ochilgan. Bu bilim yurtlarida dunyoviy ilmlar ha’m o’rgatilganligi tafsiflanadi. Shuningdek, yurtimizda yashab ijod etgan buyuk alloma mutafakkirlarining bebaho ilmiy-ma’naviy merosini tadqiq qilish, ular qoldirgan asarlarni ilmiy-izohli tarjima qilib, ommalashtirish hamda horijiy davlatlardagi kutubxonalar, arxiv fondlarida saqlanayotgan qo’l yozmalarning elektron nusxalarni to’plab, xalqimizga etkazish dolzarb masalalarga aylanmoqda.