(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt tizimlarida mantiqiy modellar va bilimlarni ifodalashning nazariy asoslari tahlil qilinadi. Mantiqiy modellar sun’iy intellektning fikrlash jarayonlarini matematik va mantiqiy shaklda ifodalash imkonini beradi. Bilimlarni ifodalash esa tizimga atrof-muhit haqidagi ma’lumotlarni anglash, ulardan xulosa chiqarish va qaror qabul qilish imkoniyatini beradi. Maqolada bilimlarni ifodalashning asosiy usullari — predikatlar mantiqi, semantik tarmoqlar, freymlar va ishlab chiqaruvchi qoidalar (production rules) haqida ma’lumotlar keltiriladi. Shuningdek, sun’iy intellektda mantiqiy modellashtirishning afzalliklari va amaliy qo‘llanilish sohalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari mantiqiy modellar asosida bilimlarni qayta ishlash samaradorligini oshirish imkonini beradi.