(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqola CRISPR/Cas9 genom tahrirlash texnologiyasining O’zbekiston sharoitida paxta seleksiyasida qo’llanilish istiqbollarini o’rganadi. Paxta O’zbekiston iqtisodiyotining asosiy tarmoqlaridan biri bo’lib, uning hosildorligini oshirish va kasalliklarga chidamliligini ta’minlash muhimdir. CRISPR/Cas9 texnologiyasi DNK ni aniq tahrirlash orqali paxta navlarini yaxshilashga imkon beradi, masalan, qurg’oqchilikka, zararkunandalarga va kasalliklarga qarshilikni kuchaytirish. Maqolada texnologiyaning asoslari, jahon tajribasi, O’zbekistonning iqlimiy va iqtisodiy sharoitlari, laboratoriya infratuzilmasi va qonunchilik masalalari ko’rib chiqiladi. Natijada, texnologiyani joriy etish O’zbekiston paxtachiligini rivojlantirishda muhim rol o’ynashi, ammo bioxavfsizlik va etik masalalarni hisobga olish zarurligi ta’kidlanadi. Ushbu texnologiya paxta seleksiyasini tezlashtirib, iqtisodiy samaradorlikni oshirishi mumkin