FRAZEOLOGIK BIRLIKLARNING EKVIVALENTLIK MASALASI: INGLIZ VA O’ZBEK TILLARIDAGI XARAKTER IBORALARI TIMSOLIDA (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada frazeologik birliklar, xususan, xarakter iboralari va ularning turli tillardagi ekvivalentlik masalasi tadqiq etilgan.Tadqiqot ingliz va o’zbek tilidagi xarakter iboralarining qiyosiy tahlili asosida olib borilgan. Frazeologik birliklarning tasnifi,ekvivalentlik darajalari va tarjima strategiyalari ko’rib chiqilgan. Ingliz va o’zbek tilidagi 50 dan ortiq xarakter iboralariningekvivalentlik darajasi ko’rib chiqlib, statistik va komponental tahlil metodlari yordamida o’rganilgan. Tadqiqot natijasida xarakteriboralarining to’rt asosiy ekvivalentlik darajasi (to’liq, qisman, nol va yolg’on ekvivalentlik) aniqlanib, ularningmadaniy-lingvistik xususiyatlari tahlil qilingan. Maqola frazeografiya, lingvokulturologiya va tarjimashunoslik sohalari uchunqimmatli ma’lumotlar beradi.