SUNIY INTELLEKT VA INSON FAOLIYATINING MEHNAT BOZORIDAGI ORNI: JTIMOIY VA IQTISODIY TASIRLAR (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Suniy intellekt (SI) texnologiyalari bugungi mehnat bozorida muhim ozgarishlarga sabab bolmoqda. Ular avtomatlashtirish va ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirish orqali samaradorlikni oshiradi, ammo shu bilan birga ananaviy kasblarning yoqolishiga, yangi kasblarning paydo bolishiga ham olib kelmoqda. Maqola suniy intellektning mehnat bozoriga tasirini tahlil qiladi, uning iqtisodiy va ijtimoiy oqibatlarini korib chiqadi. Ayniqsa, ish orinlarining taqsimlanishi, yangi malakalarga ehtiyoj va ijtimoiy tenglik masalalari alohida etiborga olinadi. Shuningdek, mehnat huquqlari, talim va malaka oshirishning muhimligi, hamda hukumat va xalqaro tashkilotlarning suniy intellektni boshqarishdagi roli haqida ham soz boradi. Ushbu maqola suniy intellekt texnologiyalarining mehnat bozoriga tasirini chuqurroq tahlil qilib, yangi iqtisodiy va ijtimoiy paradigmalarni yaratish zarurligini takidlaydi.