RAQAMLASHTIRISH VA “AQLLI ZAVODLAR” KONSEPSIYASI ASOSIDA KIMYO VA GAZ-KIMYO SANOATINI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada raqamlashtirish jarayonlari va “aqlli zavodlar”(smart factories) konsepsiyasining kimyo va gaz-kimyo sanoatiga integratsiyalashuvi oʻrganilgan. Ilmiy tadqiqot davomida Oʻzbekistonning yirik kimyo sanoati korxonalaridagi mavjud texnologik infratuzilma holati, raqamli texnologiyalar joriy etilishi darajasi hamda SCADA, IoT kabi zamonaviy boshqaruv tizimlari tahlil qilinadi. Xalqaro tajriba misolida sanoat klasterlarini modernizatsiyalash va ishlab chiqarishni avtomatlashtirish boʻyicha mexanizmlar koʻrib chiqilgan.