HOZIRGI O‘ZBEK POEZIYASI TILINING LEKSIK MANBALARI VA RIVOJI (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqola o‘zbek poeziyasi leksikasining tarixiy taraqqiyoti, uning asosiy leksik manbalari va poetik til xususiyatlarini yoritadi. O‘zbek poeziyasi leksikasi o‘zining shakllanish jarayonida turkiy, fors-tojik va arab tillaridan so‘zlar olib, fonetik va morfologiko‘zgarishlarga uchragan. An’anaviy klassik o‘zbek poeziyasi tilidan farqli o‘laroq, hozirgi o‘zbek poeziyasi tili o‘zining boy turkiy so‘zlarbazasi bilan ajralib turadi. Bundan tashqari, fors-tojik va arab tillarining ta’siri ham o‘zbek poetik leksikasida muhim rol o‘ynaydi.