СОЯ (GLYCINA HISPIDA L.) НАВЛАРИНИНГ МОРФОЛОГИК БЕЛГИЛАРИ ТАҲЛИЛИ (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Сўнги йилларда соя ўсимлигига талаб тобора ортиб бормоқда. Соя ўсимлиги кўплаб хусусиятларга эга ҳисобланади. Унинг дони ўз таркибида 50% оқсил ва 28% гача мой борлиги учун ўта қимматбаҳо экинлар гуруҳига киради. Соя донидан бугунги кунда халқ хўжалиги учун зарур бўлган 400 дан ортиқ турли ҳил маҳсулотлар ишлаб чиқилади. Мақолада соянинг “Орзу” ва “Генетик-1” навларини морфологик белгилари таҳлил қилинган. Таҳлил натижаларида белгилар ўртасида номутоносиблик кузатилиб асосан генотипга боғлиқ эканлиги қайд этилди.