TARIXIY ARXITEKTURA YODGORLIKLARI TUSHUNCHASI VA ULARNING MADANIY MEROSDAGI O‘RNI (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada tarixiy arxitektura yodgorliklari tushunchasi, ularning shakllanishi, turlari va madaniymerosdagi o‘rni ilmiy nuqtai nazardan yoritilgan. Muallif O‘zbekiston hududida mavjud bo‘lgan tarixiyme’moriy obidalar misolida ularning ijtimoiy, estetik va ma’naviy ahamiyatini tahlil qiladi. Shuningdek,maqolada yodgorliklarning xalqning tarixiy xotirasi, milliy o‘zlikni anglash va zamonaviy arxitekturagata’siri masalalari ko‘rib chiqiladi. Xalqaro miqyosda tan olingan arxitektura yodgorliklarining UNESCOro‘yxatiga kiritilishi hamda ularni muhofaza qilish muammolari ham alohida o‘rganilgan. Maqola tarixiymerosni asrab-avaylashning ilmiy, amaliy va ma’naviy asoslarini ochib beradi.