ФОЙДАЛИ ҚАЗИЛМА БОЙЛИКЛАРИНИ ОЧИҚ УСУЛДА ҚАЗИБ ОЛИШДА СУВГА ТЎЙИНГАН ТОҒ ЖИНСЛАРИНИ ПОРТЛАТИШ ҚОНУНИЯТЛАРИНИ АНИҚЛАШ (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Ушбу мақолада очиқ конларда қазиб олиш жараёнида сувга тўйинган тоғ жинсларининг портлатилишида намоён бўладиган физик ва технологиявий қонуниятлар таҳлил қилинган. Сувнинг жинс мустахкамлигига таъсири, портлаш тўлқинининг тарқалиши, энергия узатилиши самарадорлиги илмий жиҳатдан ёритилган. Тадқиқот натижалари сув тўйинганлиги ошган сари жинсларнинг парчаланиш даражаси ўсиши, портлаш радиуси кенгайиши ва энергиянинг самарали узатилиши каби қонуниятлар мавжудлигини кўрсатади.